måndag 6 februari 2012

Bostadspolitik i Norge

Under de närmaste tre dagarna ska jag - tillsammans med ett antal kollegor från Civilutskottet - studera bostadspolitik i Norge; närmare bestämt i Oslo. Förutom bostadspolitik blir det även möten med norska stortingspolitiker som är verksamma inom samma ämnesområden som vi i Civilutskottet. Det kommer bland annat att handla om bolagsrätt, familjerätt med fokus på vårdnadstvister och konsumentpolitik.

I dag kommer vi att besöka Skanska i Norge som ska berätta om sin verksamhet i landet. Vi kommer att besöka Frydenberg och Furuset och även möta företrädare för Oslo kommun.

Det som är speciellt med Norge är att man - enligt egen utsago - har den mest liberala bostadspolitiken i världen. När det exempelvis gäller bostäder för personer motsvarande dem som får sociala förturer i Sverige så köper kommunen ofta bostäder till dem. Skälet är att detta blir mycket billigare eftersom hyresnivåerna är så höga, i vart fall i Oslo.

1 kommentar:

  1. Återkom gärna med en kort rapport från bostadsmarknaden i Oslo. Norge återkommer för övrigt förvånande ofta i den bostadspolitiska debatten, givet de små likheterna med Sverige. Men det finns kanske resor inplanerade till Helsingfors och Berlin också?

    SvaraRadera