torsdag 16 februari 2012

Är byggindustrin produktiv?

Uppfattningen att byggindustrin har låg produktivitet har nog funnits under ganska lång tid. Men hur förhåller det sig egenligen? Finns det några fakta och vad grundas dessa i så fall på?

Svaret är närmast att det saknas fog för att påstå att byggindustrin har låg produktivitet, men att det kan vara så. Hans Lind och Han-Suck Song från KTH har gjort en undersökning som presenteras i rapporten ”Dålig produktivitetsutveckling i byggindustrin: Ett faktum eller ett mätfel?” som beskriver situationen.

Rapportens författare säger att: Tvärsäkra konstateranden om att byggbranschen har dålig produktivitetsutveckling baseras på en myt. De mätningar som görs är för osäkra. Inget vet hur produktiviteten ser ut.

Bilden har emellertid under de senaste åren varit i princip entydig: Byggindustrin har en usel produktivitet, vilket slås fast i utredningar som ”Skärpning gubbar” (2002) och ”Sega gubbar” (2009), i olika rapporter från Statskontoret och i delrapporter från regeringens produktivitetskommitté.

Enligt Hans Lind och Han-Suck Song är det omöjligt att med dagens mätningar och indexsystem svara på hur branschens produktivitetsutveckling ser ut. De anger exempelvis att byggnadsprisindex inte tar hänsyn till kvalitetsförändringar. Att jämföra detta med KPI och sedan hävda att priserna stiger snabbare i byggindustrin blir felaktigt. Det går inte att utläsa om de stigande priserna beror på att byggnaderna helt enkelt fått högre kvalitet än de hade tidigare.

Här finns länken till en artikel om detta i Byggindustrins nätupplaga.

1 kommentar:

  1. Hej Anti!

    Jag har lagt upp din blogg på min blogglista. Hör av dig om du inte vill synas där.

    MVH
    Bo Bubbla

    SvaraRadera