måndag 23 januari 2012

(S) och EU:s finanspakt ... ???

På Europaportalens hemsida finns i dag uppgifter om att Socialdemokraterna möjligen kommer att ompröva sin inställning till EU:s finanspakt. Detta kan bli möjligt nu när Håkan Juholt har lämnat partiledaruppdraget. Under sin tid som partiledare lämnade han (även inom detta område) ett antal olika och sinsemellan motstridiga besked i olika EU-frågor. Nu senast under partiledardebatten kunde han inte svara på frågan varför han kritiserat engelsmän för att "sätta sig på läktaren" samtidigt som han själv förespråkat detta här i Sverige.

Många - även Socialdemokrater - blev överraskade när Tommy Waidelich under den ekonomisk-politiska debatten i höstas plötsligt sade att (S) var förespråkare för euroobligationer trots att han tidigare hade sagt att Håkan Juholts uttalande om detta var ett missförstånd.

När det gäller EU:s finanspakt hade Håkan Juholt en klar uppfattning i frågan redan innan det fanns något som man på ett rimligt sätt kunde ta ställning till. Bland annat tidigare (S)-partiledaren Göran Persson har i ett TV-inslag sagt att hans uppfattning är att Sverige borde vara med. Under alla förhållanden är det nu oklart hur (S) ställer sig till det senaste utkastet avseende EU:s finanspakt. Detta är den fjärde versionen. Tidigare har (S) uttalat ett tydligt nej till den tredje versionen.

Enligt uppgifter till Europaportalen analyserar Socialdemokraterna den nya versionen och besked väntas efter riksdagsgruppens möte på tisdagen. För egen del tycker jag att det är en fördel med bredare uppslutning i denna typ av frågor. Frågan är bara - ytterst - vilka som har kapacitet och förmåga att ta ansvar på sätt som krävs. Har "popcorn-maskinen" ställts undan nu?

Här och här finns länkar till tidigare inlägg här på bloggen.

Här finns en länk till Europaportalens hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar