torsdag 3 mars 2011

Debattartikel i Aftonbladet

I förrgår (tisdagen den 1 mars) hade jag och Sofia Arkelsten en debattartikel i Aftonbladet.
Artikeln är ett svar på Terje Gunnarsons debattartikel ”(M) värnar inte alls om valfriheten”
publicerad i Aftonbladet den 23 februari 2011. Vår artikel finns inte i tidningens Internetupplaga. Textinnehållet finns här nedan.
Vi beklagar att Terje Gunnarson, ordförande i Hyresgästföreningen region Stockholm, väljer att gå i clinch med oss när vi redogör för vår politik. Vi moderater står för vår politik, och lyssnar gärna på och diskuterar gärna med andra. Vi bemöter ändå inlägget från Terje Gunnarson eftersom tonläget i hans inlägg var högt och ord som "skamlösa" används tillsammans med fria tolkningar av moderata företrädares åsikter.Vår politik ligger fast. Vi tycker om hyresrätter och vill ha blandade boendeformer som passar många människor. Utmaningen handlar om tillgången på hyresrätter. Därför bemöter vi hans kritik i sak:

Ja, det stämmer att vi tog bort reglerna som hindrade kommunpolitikerna att ta eget ansvar för sina bostadsbolag. Vi tyckte då och vi tycker fortfarande att det är en del av det kommunala ansvaret att fatta beslut om försäljningen av hela eller delar av sina bostadsbolag.

Gunnarson verkar också ha missat att det råder ombildningsstopp, från hyresrätt till bostadsrätt, för de kommunala bostadsbolagen i Stockholms innerstad. Ombildningsstoppet infördes 2008 och nyligen fattades ett nytt beslut som innebär att även närförorterna omfattas från och med juli 2011. Prissättningen vid ombildning till bostadsrätter är en marknadsprissättning. Som Gunnarson säkert känner till finns det skillnader mellan när enskilda lägenheter säljs jämfört med hela hyresfastigheter. Ett bostadsbolag kan inte realisera värdet av enskilda lägenheter eftersom hyresgästerna har besittningsskydd, vilket är väsentligt för hyresgästernas trygghet. Marknadspriset för en hel hyresfastighet är därför lägre än en tänkt summa av värdet på de enskilda bostadsrätterna, men sam tidigt ofta betydligt högre än om fastigheten skulle säljas för att även i fortsättningen vara hyresfastighet.
I Stockholm har pengar från försäljningar av fastigheter använts till
upprustningar i ett antal miljonprogramsområden.

Att människor bor i både bostadsrätter och i hyresrätter är knappast huvudproblemet på Stockholms bostadsmarknad. Hyresrätten är en av flera viktiga boendeformer i Stockholm.

Under de senaste tjugo åren har det byggts för lite i Sverige samtidigt som inflyttningen till storstadsområdena har ökat. Det är detta vi betalar priset för i dag.

De reformer som alliansen har genomfört ökar möjligheterna att klara utmaningarna på bostadsmarknaden i framtiden.

2 kommentarer:

  1. Anti.
    Jag skall skriva ett längre debattinlägg senare men faktum är att trots det så kallade "stoppet" så är så sent som idag ca 650 lägenheter i Stockholms innerstad föremål för ombildning.

    SvaraRadera
  2. Svar på tal:
    http://raddalinjalen.blogspot.com/2011/03/vargen-farens-stora-raddareeller.html

    SvaraRadera