måndag 24 januari 2011

Om tillräckligt många har haft fel …

I dagens DN finns en artikel som tar upp frågan om Lenin ska begravas eller inte. Det har i Ryssland framförts provokativa kommentarer om vad vallfärdandet till Leninmausoleet egentligen är uttryck för. Dessa kommentarer kan läsas i papperstidningen.

När frågan om en begravning var uppe till diskussion i bredare mening förra gången ansåg Putin att det inte var aktuellt med en begravning eftersom så många människor då skulle få uppfattningen att de har haft fel.

Således …

Om tillräckligt många människor har haft fel bör man låta människor leva kvar i den felaktiga föreställningen. Resonerar man så i det ena fallet ligger det naturligtvis nära till hands att man också gör detta i andra sammanhang.

Tanken om en världsomfattande revolution finns möjligen kvar i Ryssland i någon mening i form av underliggande strömningar även om dagens nomenklatura med anledning av den ekonomiska utvecklingen knappast är intresserade av något sådant. Däremot finns det uppenbarligen ett intresse av att satsa kraftigt på militär upprustning, vilket det finns anledning att förhålla sig till.

Jag erinrar mig SvD-krönikören Svanberg som en gång i tiden skrev någonting liknande: ”Det finns en kille som heter Lenin som har legat i ett mausolarium vid Röda torget i Moskva under 70 års tid och han är fortfarande lika blek”.

1 kommentar:

  1. Lenin är en hjälte. Han var den ledande figuren i att avskaffa tsarväldet, en uråldrig institution höll människor livegna och sände ut ungdomar utan vare sig mat eller kläder till en säker död under Första världskriget. Tsaren Nikolaj II var själv ansvarig för miljontals unga ryssars död. För att göra omelett måste man knäcka ägg. Ni högermän talar alltid illa om konsekvensen men aldrig om orsaken. Ingen högerman talar någonsin om Batistaa regim på Kuba utan blott om Castro, ingen högerman nämner att det var USA som rustade Saddam till tänderna med vapen, utan blott om att han "var en tyrann", ingen nämner att Somozas diktatur i i Nicaragua underhölls med pengar och vapen från USA, och sen stödet till Contras genom pengar från knark smuggling och vapenaffärer med Iran, utan blott om de "tyranniska sandinisterna". Nej, högerns världssamvete är bara påklistrat och fånigt, falskt. Det klär dig inte.

    /JA

    SvaraRadera