tisdag 18 januari 2011

Möte med president Ilves

I dag har Estlands president Toomas Hendrik Ilves besökt Riksdagen. Det är inte utan viss stolthet som presidenten berättar om den resa landet gjort sedan Estland åter blev fritt den 20 augusti 1991. Sverige erkände Estlands självständighet den 27 augusti samma år och var det första landet som öppnade en ambassad i Tallinn.

Av euroländerna inom EU är det i dag bara Estland och Luxemburg som håller sig inom Maastrichtgränserna för euron, vilket naturligtvis är ett erkännande när det gäller Estlands förmåga att hantera sin ekonomi.

I dag pekar man i Estland på vikten att öka e-handeln på den inre marknaden. Stora länder i Europa bryr sig inte speciellt mycket om detta. Estland har ju satsat hårt på att bli en IT-nation och min bedömning är att ambitionerna är en naturlig följd av detta, men inte bara detta utan också en strävan att knyta sig ännu hårdare mot västeuropa. Förut handlade det om att Estland skulle bli medlem i EU, därefter NATO och nyligen handlade det om att ansluta sig till det monetära samarbetet med Euron. Nu handlar det om att öka den gränsöverskridande handeln. Enligt presidenten är endast 6 % av e-handeln i Estland gränsöverskridande i dag. Här ligger också möjligheter för ett litet land som - i likhet med vår inställning i Sverige - tycker att internationell handel är någonting viktigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar