lördag 22 januari 2011

Svaret till HSB i Dagens Industri

Dagens Industri brukar vara långsamma med att lägga ut artiklar på sin websida. Jag har därför tagit in mitt svar till HSB här nedan (publicerades i Dagens Industi i går). Detta eftersom jag i gårdagens blogginlägg lovade att länka till Dagens Industri när websidan uppdaterats. Jag tänker inte vänta längre på att det ska ske.
Charlotte Axelsson och Sture Blomgren, båda från HSB, presenterade (DI Debatt 17/1) sin idé om hur bostadsmarknaden ska kylas av och hanteras, bland annat genom skattefrihet för bosparande.

Det är en idé som råkar sammanfalla med HSB:s tjänst bosparande. Vid en första anblick kan man tycka att skattefritt bosparande är en sympatisk idé. Jag har dock svårt att se att politiker ska ha synpunkter på vad människor sparar till, vare sig det handlar om bostäder eller semesterresor. Det viktiga är att den som köper en bostad ska kunna klara sin ekonomi, oavsett om detta sker genom att köparen får lägre kostnader efter att först ha sparat pengar till en bostad eller om köpet finansierats till en större del genom lån.

Axelsson och Blomgren verkar för övrigt tro att hela bostadspolitiken har bestått av generella produktionsstöd och riktade subventioner eftersom de menar att det inte finns någon bostadspolitik kvar, nu när alla subventioner har avskaffats. Syftet med alliansens bostadspolitik är att skapa långsiktiga och hållbara spelregler för bostadsmarknadens samtliga aktörer.

Utöver slopade subventioner har – för att nämna några exempel – ägarlägenheter införts, bostadsförvaltningslagen skärpts och möjligheterna till andrahandsuthyrning
förbättrats. Andra exempel är nya regler för kommunala bostadsaktiebolag och nya hyressättningsregler.

Det är först nu det finns en bostadspolitik värd namnet.

ANTI AVSAN
bostadspolitiskt ansvarig (M) i riksdagen
För övrigt kan jag nämna att Dagens Industri har en artikel i dag om svenskarnas tunga börda när det gäller bostadskostnader. Här finns länken till den artikeln.

1 kommentar:

  1. HSB svarar på Anti Avsans replik, på HSBs bostadsblogg: http://blogg.hsb.se/bostad/bospardebatten-fran-di-fortsatter-har-%E2%80%93-var-replik-till-anti-avsan/

    SvaraRadera