tisdag 29 januari 2013

Anpassade påföljder för unga lagöverträdare

Statsminister Fredrik Reinfeldt har i dag presenterat förslag mot ungdomsbrottsligheten. Den viktigaste delen är förslaget om elektronisk övervakning, som kan utgöra ett alternativ och i vissa fall ett komplement till övriga ungdomspåföljder. Förslaget kommer från den politikutvecklingsgrupp som har tillsatts av Moderaternas partistyrelse och där jag är ledamot.

Ungdomsbrottslighet är ett allvarligt samhällsproblem och också någonting som kan utvecklas till ett mycket allvarligt problem som förstör hela livet för den unga människa som fastnar i detta. Det finns därför anledning att ta denna typ av brottslighet på stort allvar. En viktig aspekt sammanhanget är att det som framstår som kort tid för en äldre människa är relativt lång tid för den som är ung. Detta leder i sin tur till att det är angeläget att reaktionerna mot ungdomars brottslighet måste vara tidiga och tydliga. Dessutom bör stort fokus sättas på olika former av brottsförebyggande insatser för att dels hindra att kriminalitet uppkommer, dels bryta pågående kriminalitet.

De påföljder som finns för unga lagöverträdare fungerar i allt väsentligt väl. I vissa fall kan man dock tycka att det saknas en lämplig och väl avpassad påföljd. Det finns därför anledning att fundera över betydelsen av mer ändamålsenliga påföljder för unga lagöverträdare. Det måste också ske kraftigare reaktioner vid återfall i brott och misskötsamhet.

I de situationer där förekommande påföljder inte är tillräckligt ingripande bör så kallad helgavskiljning kunna komma i fråga. Helgavskiljning kan vara ett i dom meddelat förbud för den unge att under helgkvällar och helgnätter lämna bostaden. Sådan avskiljning skulle också kunna handla om andra motsvarande inskränkningar i den unges rörelsefrihet. Helgavskiljning eller annan avskiljning ska kunna kontrolleras med hjälp av elektronisk fotboja.

Användningen av elektronisk fotboja bör kunna utökas i förhållande till vad som är situationen i dag och anpassas efter den unges situation. Exempelvis borde elektronisk fotboja kunna kombineras med skolgång och anpassas efter annan sysselsättning och fritid.

Förslaget har i DN kritiserats av en tidigare professor i kriminologi. Här finns länken till den artikeln. Slutsatsen verkar enligt min mening vara lite för snabb.

Förslaget presenteras på flera olika ställen i media.

TV4, TV4-Play, svt Nyheter, P3 Nyheter, DN, SvD, Expressen, Aftonbladet, Msn-video

1 kommentar:

  1. Kanske det borde satsas på arbeten för ungdomar i stället för fotbojor. Men inte arbeten inom svensk industri för den finns ju inte längre enligt Reinfeldt.....suck

    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151313384357739&set=a.10151313382957739.481193.760827738&type=1&theater

    SvaraRadera