tisdag 15 januari 2013

Partiledardebatt + (S) skattehöjningar

I morgon är det partiledardebatt i Riksdagen. Debatten börjar kl. 09.00 och kan ses i TV2 (SVT Forum). Partiledardebatten handlar om vilken politik de olika partierna vill föra. En väsentlig utgångspunkt för Allianspartierna är budgeten medan budgetförslagen i respektive budgetmotion från oppositionspartierna är alternativet.

Det socialdemokratiska budgetförslaget innefattar stora skattehöjningar. Om socialdemokraternas budgetförslag skulle bli verklighet är det återigen stockholmarna som får betala. Om detta skriver jag i Norrtelje tidning tillsammans med två riksdagskollegor från Stockholms län.

I artikeln skriver vi bland annat följande: "Redan i dag står stockholmarna som betalare för mer än femtio procent av den totala statliga skattebördan i Sverige. Samtidigt är det, med ett par undantag, bara kommuner i Stockholms län som betalar till det statliga skatteutjämningssystemet mellan kommunerna. Stockholms läns landsting är också helt ensamt om att betala till utjämningssystemet mellan landstingen, vilket tvingar stockholmarna att betala den i särklass högsta landstingsskatten i landet. ...

En förutsättning för en bra pension och bra välfärd är att så många som möjligt arbetar. Bara i Stockholms län finns i dag omkring 20.000 företag som driver verksamhet inom ramen för rut och rot. Hälften av företagen inom rut-sektorn har tillkommit efter att avdraget infördes. Med Socialdemokraternas politik skulle många av dessa företag och därmed jobben försvinna.

För Stockholm som Sveriges tillväxtmotor med en rekordinflyttning på omkring 40.000 personer årligen skulle socialdemokraternas förslag slå hårt mot jobb och tillväxt. Stefan Löfvens skattehöjningar om 30 miljarder är långt högre än Håkan Juholts och nästan dubbelt så höga som Mona Sahlins tidigare förslagna skattehöjningar.

Är det rimligt att stockholmarna återigen ska betala Socialdemokraternas skattehöjningar?"

Här finns en länk till artikeln i Norrtelje tidning.

3 kommentarer:

 1. Nja du kan väl betala lite mer i skatt? Du drabbas något inte så mycket av ev skattehöjningar. Typiskt (M) att komma med skrämseltaktik med skattehöjningar det har (M) alltid gjort!!! Jag hoppas innerligt att den trötte Fredrik Reinfeldt ryker!! i nästa val. (M) stöder bara HÖGINKOMSTTAGARNA!!! men ser ner totalt på dom SJUKA!!!! och ARBETSLÖSA dom ligger samhället till last!! vidrig människosyn hat (M). MVH UFFE

  SvaraRadera
 2. Hej
  Det är en mycket intresant tid nu i hela världen som att usa har samma politik som greklan att låna o skita i framtiden och att politiker i sverige och eu fortsätter med en medveten global politik och vill konkurera med kambodja kina och alla fattiga länder och deras lösning är en löneanpasning genom massinvandring och skicka alla pengarna i toalett stolen. Men när man hör om dom nya politikerna i eu som kommer snabbt blir man förvånad som ungerns nasist parti 17% greklands nasist parti 12% vid valer och nu 20% och frankrike national front som redan sitter i eu parlamentet och politikerna överallt fortsätter med sin katastrofala politik så det är mer spännande att hänga med i politiken än att kolla en tarantino film.

  SvaraRadera
 3. Höga skatter är något som många har synpunkter på utifrån egna värderingar på ett personligt plan, antingen att man själv betalar för mycket eller att någon annan borde betala mer. På ett politiskt plan handlar detta däremot så mycket mer om att omotiverat höga skatter motverkar en positiv ekonomisk tillväxt, vilket är något som annars skulle komma alla till del. Vi har tidigare här i Sverige haft världens högst beskattade låginkomsttagare vilket knappast har gjort människor friskare, mer arbetsföra eller skapat fler arbetstillfällen. Vi behöver få in mer skatt för att bland annat kunna klara en befolkning som blir allt äldre. Då är det viktigt att skattebördan kan fördelas på fler som arbetar samtidigt som skattefusk måste motverkas. Skattebrott är allvarligt, men samtidigt måste skattesystemet och skattetrycket vara rimligt så att människor inte hittar incitament för skattefusk. Man kan säga att ett generellt högt skattetryck har lett till en skatt på ärlighet. De som har varit ärliga har även betalat den skatt som skattefuskarna borde ha betalat för att det allmänna ska kunna klara sina åtaganden. Jag har under många år tidigare hört det moraliskt fullständigt förkastliga "rösta rött och jobba svart" och att både det ena och andra ska vara acceptabelt så länge det "inte drabbar någon fattig". Vilken syn på medmänniskor detta är ett uttryck för kan var och en säkert avgöra själv.

  SvaraRadera