onsdag 9 januari 2013

Undersökning visar att sänkt restaurangmoms skapat fler jobb

Det var många som uttryckte skepsis från den politiska vänsterflanken mot den sänkning av restaurangmomsen som genomfördes för en tid sedan. Det är i och för sig kanske lite tidigt att uttala sig om de långsiktiga effekterna av åtgärden, men så här långt kan man säga att resultatet i vart fall måste vara långt över mångas förväntan.

En undersökning som har gjorts av SCB visar att sysselsättningen i hotell- och restaurangbranschen ökade med 5,3 procent under årets tre första kvartal 2012. Ökningen motsvarar cirka 6 000 nya helårsarbeten.

Flest nya arbetstillfällen har skapats i Stockholm (2 578). Den största procentuella tillväxten har däremot skett i Västmanland (+ 9 %), Östergötland (+ 9 %) och i Gävleborg (+ 7,4 %).

1 kommentar:

  1. Visst och dessutom har vi äntligen fått en utjämnad, rättvis moms på mat så att alla som säljer en matvara får en och samma moms på 12%. Äntligen kan små Cafeer och matställen få samma moms som deli och färdigmatsdisken i mataffären haft länge. Alla som säljer en sallad har nu samma moms och kan konkurra på lika villkor.

    Det är inte rimligt att ha det systemet som vi hade tidigare att alla som sålde mat hade 12% utom om du just råkade sälja den från en restaurang/Café, då skulle det vara en straffskatt.

    SvaraRadera