onsdag 23 november 2011

Europas bästa finansminister

Financial Times har återigen rankat finansministrarna inom EU. Detta är sjätte gången och man kan påstå att Anders Borg har rankats som ohotad etta. Han får bästa betyg i samtliga tre kategorier som har bedömts. I en artikel i Financial Times beröms han för skärpan i den ekonomiska politiken och för att Sverige har en stark utveckling i sin ekonomi. På andra plats kommer Tysklands Wolfgang Schäuble. På bottenplatserna återfinns Greklands och Italiens fiansminstrar.

Jag som vet hur kompetent och hårt arbetande Anders Borg är kan bara säga att utmärkelsen är mycket välförtjänt.

Vad som är konstigt i sammanhanget är återigen vissa kommentarer från (S) även om jag utgår från att vi inte har hört de mest korkade kommentarerna ännu. Tommy Waidelich har sagt sig inte vara speciellt imponerad av utnämningen. Jag kan förstå det, inte minst av den anledningen att Håkan Juholt har lovat att sänka skatten för alla pensionärer till samma nivå som för löntagarna redan nästa år. Jag har inte hört Tommy Waidelichs kommentar till det. Thomas Östros sade i Tv-programmet Agenda i söndags att Håkan Juholt inte har menat vad han sade. Jag förstår att Thomas Östros inser att Håkan Juholts löfte är helt orealistiskt och pinsamt, men vad förstår Tommy Waidelich? Tveksamt om han inser pinsamheten ... eftersom han tror att det är Göran Persson och andra finansminstrar som vi ska tacka för Sveriges ekonomiska situation. Är det möjligen den tidigare (S)-finansministern Allan Larsson - som såg en vändpunkt som ingen annan såg - som åsyftas eller vilka andra är det som åsyftas?

Sedan återstår frågan varför Anders Borg fick utmärkelsen om det är andra som har gjort jobbet? Jag tror att svenska folket förstår varför. Ett av de allvarligaste misstagen man kan göra som politiker är att underskatta människors fattningsförmåga, men det kanske är svårt för vissa politiker att förstå när man gör det.

Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Expressen (TV), Aftonbladet, Affärsvärlden, Dagens Industri, Sveriges Television, Svenska Dagbladets ledarblogg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar