fredag 28 december 2012

Vardagsbrottslighet måste prioriteras högre

Efter Alliansregeringens alla satsningar på polisen måste vi nu ta nästa steg och ställa högre krav på polisens effektivitet och uppnådda resultat. Om detta skriver jag i Norrtelje tidning i dag.

Synen på brottslighet i Sverige har förändrats över tiden. Från början ansågs egendombrott vara betydligt allvarligare än våldsbrott.

Om man tar sin utgångspunkt i förhållandena för omkring etthundrafemtio år sedan och tidigare skulle en relativt sett fattig familj som blivit bestulen på sina fåtaliga djur under hösten kanske inte haft möjligheter att klara vintern. Man drabbades av svält vilket i sin tur kunde leda till sjukdom och död. Det fanns av sådana skäl anledning att se allvarligt på denna typ av brottslighet. Däremot ansågs våldsbrott inte som särskilt allvarliga. När det gäller våldsbrotten har en relativt kraftig skärnpning i synen på dessa skett under åren mot slutet av 1900-talet och framåt. Många gånger har man ansett våldsbrott som allvarligt kränkande, men bortsett från att egendomsbrott kan vara det i någon större utsträckning.

När jag arbetade som polis under 1980-talet i Stockholm fanns det en relativt gammal befolkning på Kungsholmen. Det var inte ovanligt att äldre människor drabbades av inbrottsstölder i sina hem. För många äldre var detta mycket traumatiska upplevelser, när man fick sina tillhörigheter som smycken och annat arvegods stulet. Många uttryckte en stark känsla av att "någon var ute efter dem" och kunde aldrig - efter att ha drabbats av inbrott - frigöra sig från den känslan. Jag minns särskilt att jag vid några tillfällen fick återvända till samma hem en kort tid senare på grund av dödsfall, vilket jag för egen del tror kunde vara en av följderna av förlorad trygghet och livsglädje på äldre dagar.

För många - framförallt äldre människor - är inbrott i hemmet någonting som är mycket kränkande. På grund av detta och på grund av att ouppklarade inbrott och stölder får anses vara ett stort problem finns det skäl att skärpa påföljderna för denna typ av brott. Detta nämns också i artikeln i Norrtelje tidning.

Här finns en länk till artikeln. 

1 kommentar:

  1. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I
    could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates.
    I've been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this. Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.
    Stop by my weblog : minecraft cheats

    SvaraRadera