söndag 2 december 2012

Narkotikamarknaden ändrar karaktär

I dagens SvD finns en intressant artikel som belyser trenderna på den globala narkotikamarknaden. I artikeln redovisas narkotikans spridningsvägar, utvecklingstrender samt i någon mån vilka preparat som är på väg att öka och vilka som minskar.

När Carl Bildt var statsminister i den borgerliga regeringen på 1990-talet sade han vid något tillfälle något liknande att "den som säljer narkotika säljer död". Jag tycker att det var en mycket bra beskrivning och den gäller såväl direkt som indirekt, på kort sikt och på lång sikt. Enligt artikeln vågar ingen uppskatta den totala omsättningen på narkotikamarknaden, men enligt FN-organet UNODOC kan enbart kokainmarknaden vara värd en bra bit över 500 miljarder kronor om året.

En del av hotbilden är en påtaglig liberalisering i synen på narkotika och narkotikamissbruk. Många tror att detta är lösningen på problemen med narkotika. Jag tror dock inte på släpphänthet och liberalisering. Som ett exempel som påvisar detta kan jag nämna ett föredrag som jag lyssnade på under våren. Under det aktuella föredraget presenterades statistik från USA som visade vad som hände i anslutning till en förhållandevis kraftig utskrivning av medicinsk marijuana. Effekten var ett mycket kraftigt uppsving av hasch- och marijuanamissbruket bland ungdomar.

Här finns länken till den aktuella artikeln.   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar