måndag 19 september 2011

Nya subventioner löser inte bostadsbristen

På Brännpunkt i Svenska Dagbladet (nätupplagan) har i dag publicerats en artikel med rubriken "Nya subventioner löser inte bostadsbristen" som jag har skrivit tillsammans med Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten. Artikeln är en nyansering och breddning av problemet med anledning av den studentbostadsdebatt som har ägt rum under en tid. Problemet med bristen på bostäder för unga är större än problemen för studenter, även om problemen för studenter är nog så allvarliga i sig.

Bostadspolitik ska inte bara handla inte om studentbostäder. Unga människor måste kunna flytta hemifrån för att starta sitt vuxenliv. Utmaningen kvarstår, det har byggts för lite. Nu behövs nytänkande och inte fler rop på nya subventioner.

De försök till bostadspolitiska förslag som på senare tid har kommit från Socialdemokraterna är samma gamla skåpmat som återigen riskerar att skapa ryckighet i bostadsbyggandet och att sänka bostadsproduktionen över tiden. Nu behövs förnyelse, nytänkande och flera olika lösningar för att klara ett stort samhällsproblem.

Här finns en länk till artikeln.

2 kommentarer:

 1. "Nu behövs nytänkande och inte fler rop på nya subventioner."

  Jag antar att du då anser att räntesubventioner för egnahem och bostadsrätter bör tas bort. Som det är idag så subventionerar ni ju de som äger sitt boende, men vägrar lägga ut en krona för att skapa boende åt människor som står utanför bostadsmarknaden. Och ska du vara konsekvent så bör ju räntesubventionerna bort bums, i budgeten!

  SvaraRadera
 2. "subventionerna" skulle ersättas med nytänk, men i väntan på att nytänket ska leda till resultat är de unga utan bostad. Varför inte börja med att lyfta bort överbeskattningen? Känns nog för många lika angeläget som sänkt krogmoms och leder säkert till minst lika många jobb.
  Skattefria underhållsfonder är också ett bra nytänk. Det är ju också en möjlighet som finns i andra upplåtelseformer.
  Det är dags att gå från tänk till handling om husen ska börja byggas och upprustas!

  SvaraRadera