måndag 31 oktober 2011

Socialdemokraternas myt om det parlamentariska läget

Under våren och sommaren har Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt vid ett flertal tillfällen sagt att Sverigedemokraterna stödjer regeringen, och således ”är en del av regeringsunderlaget”. Som så mycket annat är detta en dragning ur Håkan Juholts politiska tombola som för övrigt verkar innehålla även en del annat än politiska förslag.

Håkan Juholts påstående är felaktigt. Med hjälp av kammarkansliet och riksdagens utredningstjänst (RUT) har de cirka 2100 beslut som fattades under förra riksdagsåret analyserats. Siffrorna visar att i endast 11 procent av alla de beslut som fattades i riksdagen, hade SD över huvud taget någon möjlighet att påverka resultatet. Det vill säga i närmare ett fall av tio än i nio fall av tio som Håkan Juholt påstått.

Så länge Alliansen håller ihop och samtliga oppositionspartier inte enas om något motförslag, fattar riksdagen beslut i enlighet med regeringens förslag. Undantagen - då regeringens förslag inte går igenom - är mycket få.

Många beslut i kammaren avgörs i enighet, eller med breda majoriteter av olika slag. Av de cirka 2100 beslut som fattades var antingen S och/eller MP överens med Alliansen i 86 procent av fallen.

Noterar också att tidningen Riksdag & Departement gått igenom hur många ledamöter i respektive parti som har höskoleutbildning eller motsvarande. I botten ligger Socialdemokraterna med 51 procent akademiker. Sverigedemokraterna hamnar näst längst ned med 61 procent. En av dem som tillhör Socialdemokraternas 49 procent är Håkan Juholt.

Svd, Riksdag & Departement

4 kommentarer:

  1. Moderaterna klarar sig väl bättre pga av att ministrar som t ex Anders Borg, som saknar högskoleexamen inte heller vågar kandidera för riksdagen.

    SvaraRadera
  2. Coolt! Då ska du bara kolla upp om Håkan Juholt även har HÖGSKOLEUTBILDNING eller liknande.

    SvaraRadera
  3. Enligt Kindberg Batra var det 235 omröstningar i riksdagen 2010 där det inte fanns en majoritet för regeringens förslag och där det fanns ett rödgrönt motförslag (de övriga 1865 förslagen var av typen: Rättelse i lagen om årsredovisning i kreditinstitut och värdepappersbolag, eller:Kompletterande förfaranderegler för vissa biobränslen, förslag som det fanns majoritet för regeringen och något eller några andra av de rödgröna partierna).
    I de andra 235 ärendena fick regeringen stöd av SD i 216 omröstningar, dvs drygt 90%. Visserligen vet man att moderater oftast ljuger om siffror i alla sammanhang, men någon sorts anständighet borde man väl förvänta sig.

    SvaraRadera
  4. Usch outbildat patrask i riksdagen.. skandal!

    Nä tacka vet jag tiden innan detta socialistpack förstörde vårt kära fosterland.

    Måste kännas hemskt för er Moderater att vanliga outbildade låginkomstagare kan rösta in sina jämnlikar i riksdagen...

    SvaraRadera