tisdag 21 maj 2013

Oroligheterna i Husby fortsätter

Det som händer i Husby är allvarligt och det medför väldigt många negativa konsekvenser för väldigt många människor. Av uppgifter som framkommit på skilda håll förefaller gärningsmännen i första hand vara förhållandevis unga personer som statusmässigt försöker kvalificera sig på något sätt utan hänsyn till hur andra människor drabbas.

Det är fullständigt självklart att det inte finns någonting som kan motivera den skadegörelse och förstörelse som sker. Det finns inte heller anledning att använda våld i någon form mot polis eller räddningstjänst. Allt som i olika sammanhang framförs för att detta skulle vara på något sätt motiverat är långsökta förevändningar som folk i allmänhet förkastar.

Polisernas och brandmännens jobb är att se till att ingen skadas. Jag har för egen del väldigt svårt att se nyttan av att angripa polis eller räddningstjänst med stenar eller vad det nu kan vara. I praktiken leder aktivisternas, eller med andra ord ligisternas, angrepp mot polis och räddningstjänst att andra oskyldigt drabbade människors egendom kan tillåtas bli förstörd. Elden ska kunna spridas genom att räddningstjänsten inte kan göra sitt jobb eller att polisen inte kan rycka in och hindra ytterligare förstörelse. Detta är allvarligt.

Jag minns själv det något märkliga när en ambulans vid ett tillfälle för många år sedan hade kört upp på en trottoar utanför en tunnelbanestation för att kunna hämta en person nere på perrongen. En förbipasserande man hade mycket starka synpunkter på att ambulansen inte skulle tillåtas att köra fram till tunnelbanenedgången på det sättet. Min rekommendation till mannen var att vänta med sina synpunkter till den dagen han själv blev skadad eller sjuk och var i behov av ambulanstransport. Tankarna går i den riktningen även nu, fast överfört till Husbyförhållanden.

Omständigheterna kring förra veckans dödsskjutning av en 69-åring har jag ingen kännedom om, men detta förefaller vara en förvändning för oroligheterna. Om nu polisen är så förhatlig varför agerar man då så att en konfrontation med polisen blir i det närmaste självklar?

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) har i dag tagit tydligt avstånd från våldet och oroligheterna, vilket är en bra och för "vettiga människor" positiv markering.

DN, SvD, Expressen, Aftonbladet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar