måndag 7 februari 2011

Svar till Hyresgästföreningen Stockholm

Terje Gunnarson, ordförande för Hyresgästföreningen region Stockholm, refererar till min artikel i Piteå tidning i ett inlägg på sin blogg där han säger bland annat följande:

”Det behövs inte bättre villkor för andrahandsuthyrning det behövs fler hyresrätter med hyresnivåer som även unga människor har råd med. Hela paketet utstrålar att alla skall äga och inte hyra (här åsyftas Alliansens bostadspolitik – min anmärkning). Vad gör du för oss som vill hyra Anti? Eller är vi några kufiska typer som borde lära om?”
Att jag inte är nöjd med rubriksättningen i Piteå tidning har jag redan skrivit om på min blogg i lördags. Men Terje Gunnarson, … det handlar inte om antingen eller utan snarare om både och. Bättre villkor för andrahandsuthyrning är naturligtvis inte hela lösningen när det gäller bristen på bostäder utan möjligen en av flera lösningar på vägen mot bättre balans på bostadsmarknaden. Utredningen om förbättrade villkor för andrahandsuthyrning tillsattes dessutom ursprungligen av en socialdemokratisk regering som också såg att det kunde frigöras bostäder på detta sätt.

När det gäller ägarlägenheter är det en ny boendeform, sedan den 1 maj 2009, och något som vissa säkert kommer att välja när nyproduktionen har tilltagit. Detta kan bidra till att andra bostäder frigörs, och det bildas därigenom så kallade flyttkedjor.

Jag delar uppfattningen att det behövs fler hyresrätter med hyresnivåer som även unga har råd med. Jag har i flera sammanhang berört detta och tagit Huge Fastigheters nyproducerade studentbostäder som exempel. Jagvillhabostad.nu har också – nyligen – lyft fram det hyreshus för ungdomar som producerades av Huge Fastigheter för några år sedan som ett bra exempel på bostäder för unga med rimliga hyror.

Vad det skulle innebära om byggsubventioner återinfördes, i ett land där många påtalar bristande konkurrens inom byggsektorn, där vi har EU:s högsta byggkostnadsnivåer och därutöver den snabbaste kostnadsökningen, är inte så svårt att räkna ut. Inte ens när den finansiella krisen och internationella lågkonjunkturen var som djupast framställdes det några krav från byggbranschen på återinförda subventioner. Långsiktigt stabila villkor är bäst för alla, men kanske allra viktigast för bostadskonsumenterna.

Jag är en varm förespråkare av att boendet – när det gäller människors preferenser – ska avpolitiseras. Om man vill äga sin bostad, bo i kollektiv eller vara hyresgäst är upp till var och en att avgöra. Om människor efterfrågar fler hyresrätter – vilket är fallet – då måste förutsättningarna att producera fler hyresrätter finnas. Sådana nya förutsättningar är kanske den viktigaste delen av det som Gunnarson kallar för ”paketet”. Dessutom är det utan tvekan så att hyresrätten har en viktig funktion för människor som flyttar till arbete, till studier eller helt enkelt till en viss plats för att de vill bo där. En välfungerande arbetslinje behöver också stödjas av tillgång på hyresbostäder.

2 kommentarer:

  1. Terje är ute och pekar finger igen - istället för att göra något åt det verkliga problemet.

    Kanske HGF Piteå behöver ny ordförande? Ni kan få han.

    SvaraRadera
  2. Undrar just vem som pekar finger

    SvaraRadera