tisdag 11 november 2008

Ägarlägenheter på gång

Ekot rapporterar idag om den lagrådsremiss som regeringen idag presenterar om införandet av ägarlägenheter. Det är en välkommen reform som jag skrivit om tidigare (läs alla inlägg här)

Enligt det förslag som regeringen presenterat ska den som köper en ägarlägenhetsfastighet söka lagfart med tillämpning av samma regler som gäller för andra fastigheter. Ägaren ska också kunna inteckna och belåna sin fastighet.

Initialt kommer ägarlägenheter bara att skapas i nyproduktion.

Socialdemokraterna har tidigare varit motståndare till ägarlägenheter med argumentet att de inte behövts. Senaste året har man dock ändrat sig på den punkten och säger sig nu välkomna den nya boendeformen.

Propositionen för införande av ägarlägenheter är inte datumsatt men beräknas hamna på riksdagens bord under december månad. Första maj nästa år träder lagstiftningen i kraft, i så fall.

Mångfald på bostadsmarknaden är viktigt. Det ska finnas möjlighet att välja olika typer av boenden i olika skeden av livet. Att införa en ny upplåtelseform ökar mångfalden på marknaden, därför är det en viktig reform.

Regeringens pressmeddelande (med länk till lagrådsremissen).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar