onsdag 28 november 2012

Polisiära problem

DN skriver i dag om rikspolischefens reaktion på uppgifterna om den dåliga bemanningen då många brott begås. DN har tidigare uppmärksammat att andelen chefer inom polisen är mycket hög – ungefär var åttonde anställd. Snittet på andra myndigheter är att knappt var 17:e är chef.
 
Rikspolischefen svarar på bland annat nedanstående frågor:
 
"Sitter många chefer och rullar tummarna?
– Det har jag aldrig sagt. Däremot går det alltid att prioritera verksamheten på annat sätt. Vi pratar inte om några oövermäktiga krav.

Vad säger du om resultatet av vår undersökning som visar att polisens bemanning inte har förbättrats sedan 1990-talet?

– Jag är inte jätteförvånad. Om det var någonting som vi gjorde förr när vi hade knappa resurser var att vi optimerade våra resurser för fredags- och lördagskvällar. Det finns annan verksamhet som vi hade svårare att hantera då.

Han påpekar samtidigt att det på 1990-talet fanns betydligt fler kommunikationscentraler inom polisen och fler dygnetruntkontor. Det kan delvis göra att siffrorna på 90-talet var jämförelsevis höga, enligt Bengt Svenson.

Polisen har de senaste åren fått massiv kritik för att andelen brott som klaras upp inte ökar. Uppklarningsprocenten är nu den lägsta på många år – 15,5 procent. År 2006 låg den på 17 procent.

– Det största problemet vi har nu är mängdbrottsligheten."

Vad man kan fundera över är vilken verksamhet som polisen hade svårare att hantera när man tidigare - för många år sedan - optimerade sina resurser för fredags- och lördagskvällar.

Under alla förhållanden finns det skäl att vara mycket kritisk mot den lägsta uppklarningsprocenten på många år trots många fler poliser och betydande budgetförstärkningar. Här måste det ske förändringar som leder till bättre resultat.

Här finns en länk till den aktuella artikeln.

1 kommentar:

  1. En helt annan fråga än det du skriver om tycker du att lasermannen ska få komma ut i frihet snart? eller ska han få stanna kvar i fängelset ett bra tag till? svara gärna vore trevligt om du gjorde det!!! MVH UFFE

    SvaraRadera