onsdag 14 november 2012

Barnkonventionen - artikel i DN

I dagens pappersexemplar av Dagens Nyheter finns en artikel om Barnkonventionen. I artikelns ingress säger - Det är hög tid att FN:s barnkonvention införlivas i svensk lag så att vi får en barnskyddslag värd namnet, säger Ingrid Åkerman som har utrett barnhandel i Sverige.
 
Jag delar inte den uppfattningen, vilket också framgår av samma artikel. I artikeln framhålls följande:

"Så sent som i förra månaden förklarade barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) i en riksdagsdebatt att regeringen, trots upprepade krav, inte har för avsikt att göra barnkonventionen till lag. I stället har man lagt fram en proposition för att på andra sätt stärka barnens rättigheter."

Jag citeras i artikeln med följandefrån den aktuella riksdagsdebatten: "- Konventionen lämpar sig inte som lagstiftning, sade riksdagsmannen Anti Avsan (M) i debsatten." Det framgår att Ingrid Åkerman inte håller med om det jag har uttalat, men medger samtidigt att i många länder där konventionen har blivit lag fungerar skyddet mot barnen ändå inte särskilt bra.

När frågan behandlades på Uppsala universitet för en tid sedan frågade jag företrädare för olika barnorganisationer om de kunde peka på vad som är bättre i de kommuner som felaktigt har "antagit" barnkonventionen i kommunfullmäktige eller möjligen implementerat den. Det blev tyst i salen och efter viss eftertanke kunde ingen av de närvarande företrädarna för barnorganisationerna kunde lämna ett enda exempel.

Artikeln gick inte att hitta på www.dn.se. 

 

2 kommentarer:

  1. På vilket sätt lämpar sig inte Barnkonventionen som lagstiftning? Kommer den nya lagstiftningen täcka alla aspekter av barnkonventionen?

    SvaraRadera
  2. Svaret på frågeställningarna finns i ett inlägg den 19 november 2012.

    SvaraRadera