torsdag 18 juni 2009

Samrådsgruppen för nämndemän i Stockholms stad och län

I går hade samrådsgruppen för nämndemän ett möte i landstingssalen på Hantverkargatan i Stockholm. Gruppen är stor och det behövs därför en lokal som kan ta emot uppemot 200 personer. I går var uppslutningen förhållandevis god trots att vi är mitt inne i midsommarveckan med allt som ska klaras av, göras och ordnas.

Kvällens föredragshållare var Martin Grann som är adjungerad professor i psykolgi och utvecklingschef inom den svenska kriminalvården. Martin Grann är känd från ett långvarigt forskningsarbete inom ramen för "Centrum för våldsprevention", som är knutet till Karolinska Institutet.

Kvällens ämne var ungdomskriminalitet. Martin Grann redogjorde för hur bilden ser ut när det gäller olika typer av brott, i vilka åldrar människor är mest brottsaktiva och vilka faktorer som påverkar uppkomsten av ett kriminellt beteende. Det var ett intressant föredrag som kanske också väckte en del tankar om att bilden i media inte alltid stämmer särskilt bra överens med verkligheten.

Kvällen avslutades med en information om aktuella lagändringar och pågående arbete inom justitieområdet.

Ett antal nämndemän hade anmält förhinder och beklagat att de inte kunde närvara. Här kan jag bara säga att det kommer fler tilfällen och jag får passa på att - återigen - önska alla nämndemän och ledamöter i skattenämnder en trevlig sommar.

1 kommentar:

  1. Och när skall du ta dig tid att svara på frågorna om IPRED?

    SvaraRadera