torsdag 28 april 2011

Olika falla ödet(S) lotter

I tisdags skrev Veronica Palm på sin blogg under rubriken "Olika falla ödets lotter". Ja, det kan vissa kanske tro. Men eftersom jag tror på enskilda människor mer än på ödet och att människor har förmågan att göra medvetna val i olika situationer handlar det trots allt inte om ödet.

Det är inte ödet som har gjort att det har genomförts konskekventa och nödvändiga regeländringar på bostadspolitikens område efter valet 2006 utan en politisk ambition som har lett till medvetna ställningstaganden. Jag tror till exempel inte att det var ödet som styrde den tidigare Socialdemokratiska bostadsministern Lars-Erik Lövdén när han gjorde ett bostadsklipp som han förvägrade andra människor att göra. Även här finns ju dimensionen med en riksdagslägenhet med i bilden.

Den 15 juni 2006 hade Aftonbladet en artikel med följande rubrik:

Han fick köpa - till vrakpris

Nu gör den förre bostadministern Lars-Erik Lövdén ett miljonklipp

Lägenheten som Lars-Erik Lövdén köpte låg på Runebergsgatan som tillhörde Stockholms dyrare kvarter. Här kunde en lägenhet vara värd upp till 60 000 kronor kvadratmetern när affären gjordes. Lars-Erik Lövdén betalade 23 800.

Dessutom var Lars-Erik Lövdén inte skriven i lägenheten på Östermalm. Vilket i artikeln sades vara "ett brott mot folkbokföringslagen".

Som en sakupplysning nämndes i artikeln att som bostadsminister gjorde Lars-Erik Lövdén det svårare för hyresgäster att ta över sina lägenheter.

I artikeln angavs följande:

"Den 4 mars 2002 tackade dåvarande bostadsminister Lars-Erik Lövdén (s) för första gången ja till att köpa loss sin hyresrätt på Östermalm i Stockholm. Två dagar senare stod han i riksdagens talarstol och försvarade den nya lagen som gjort det svårare för lägenhetsinnehavare i allmännyttan att köpa loss sina lägenheter. -Den råa moderata marknadsfundamentalismen med stolligheter som utförsäljningar och privatiseringar har tagit över. Därför krävs lagstiftning, sa han då.

Dyra kvarter
I går blev han själv ägare till en lägenhet i Stockholms dyraste kvarter värd mellan tre och fyra miljoner, avslöjar SVT:s Rapport. En lägenhet på den adressen kan vara värd mellan 45000 och 60000 kronor kvadratmetern, säger Mona Carnello, fastighetsmäklare på Bjurfors. Lars-Erik Lövdén betalar 23800 kronor per kvadratmeter. Därmed kan han göra en vinst på ett par miljoner.

Bor i ett slott
Sedan januari förra året har Lars-Erik Lövdén varit landshövding i Halland. Han bor flott i en sexrummare på Halmstads slott och har inte varit skriven i lägenheten på Östermalm sedan 2003. Han använder den bara när han är i Stockholm. Trean på tredje våningen i huset är på 69 kvadratmeter. Lövdén fick lägenheten för tolv år sedan när han fortfarande var riksdagsman. Fastigheten ägs av stiftelsen Allmänna barnhuset som under många år upplåtit lägenheter till socialdemokratiska riksdagsmän. Stiftelsens styrelse utses av regeringen och sedan 2003 är förra socialförsäkringsministern Ingela Thalén ordförande. Hon menar att fastigheten inte var tillräckligt lönsam att behålla. -Fastigheten måste stamrenoveras och vi har inte haft den avkastning vi kräver för att få pengar till stiftelsens verksamhet, säger hon. Hon vill inte kommentera Lars-Erik Lövdéns miljonklipp."


Därutöver hade Lars-Erik Lövdén innan sin egen affär skrivit en debattartikel som togs in i Aftonbladet. I artikeln krävde han "stopp för utförsäljning".

Det har byggts ungefär hälften så många bostäder i Sverige de senaste 20 åren om man jämför med våra nordiska grannländer. Den bostadskö som Veronica Palm beskriver tillkom därför till stora delar upp under en Socialdemokratisk regering. Det kan kanske finnas skäl att fråga Lars-Erik Lövdén varför mer inte gjordes under den tidigare Socialdemokratiska regeringen när det gäller bostadsbyggandet. Eller var det ödet - mer än oförmåga - som gjorde att man inte kunde finna en ny bostadspolitik efter 90-talskrisen.

3 kommentarer:

 1. Undeniably imagine that that you said. Your favourite justification seemed to be on the internet the easiest thing to take into accout of.
  I say to you, I certainly get annoyed at the same time as other folks think about worries that they just
  don't realize about. You controlled to hit the nail upon the highest and outlined out the whole thing without having side-effects , people can take a signal. Will likely be again to get more. Thank you
  Also visit my weblog http://elitecigarettestore.com/

  SvaraRadera
 2. If you are going for most excellent contents like me, simply
  visit this web page every day for the reason that it offers quality contents, thanks
  Feel free to surf my homepage : slow computer

  SvaraRadera
 3. Does your blog have a contact page? I'm having trouble locating it but, I'd like to shoot you an e-mail.

  I've got some creative ideas for your blog you might be interested in hearing. Either way, great site and I look forward to seeing it develop over time.
  Feel free to surf my site free iphone

  SvaraRadera