måndag 9 maj 2011

P3 Nyheterna: Få nybyggda studentbostäder

Statistiska centralbyrån (SCB) har sammanställt statistik gällande bland annat antalet nybyggda studentbostäder under 2010. Av statistiken framgår att det under förra året färdigställdes totalt 19 500 bostadslägenheter i nybyggda hus, varav endast 125 var studentbostäder. Av dessa finns 118 i Karlskrona och resterande 7 i Malmö. Det är en kraftig minskning jämfört med året innan då 1 172 studentbostäder färdigställdes.

SCB:s statistik är indelad i perioder. Under den senaste perioden (1996-2009) färdigställdes flest nybyggda studentbostäder i Stockholm, Göteborg och Uppsala. Karlskrona och Malmö fanns då inte bland topp tio kommunerna. Här finns en länk till ett pressmeddelande från SCB om detta.

I dag blev jag också intervjuad av P3 Nyheterna om det förhållandet att så få studentbostäder har färdigställts 2010. Här finns länken till inslaget (klicka på play-knappen i listen nedtill på sidan). Nyhetsinslaget är ganska kort och inte speciellt mycket av vad jag blev tillfrågad om kom med.

I detta sammanhang är det roligt att peka på att enbart i Huddinge kommuns kommunala fastighetsbolag (där jag är ordförande), Huge Fastigheter AB, färdigställdes fler studentbostäder under slutet av 2009 än i hela Sverige 2010. Då blev nämligen 169 studentlägenheter färdigställda i ett 14 våningar högt studentbostadshus mitt i Flemingsbergs Centrum. Dessa studentbostäder ligger ett stenkast från Campus Flemingsberg med Södertörns Högskola, Karolinska Institutet och Kungliga Tekniska Högskolan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar