torsdag 10 februari 2011

Staten ska inte betala

Civilutskottets ordförande Maryam Yazdanfar (S) kritiserar bostadsminister Stefan Attefall (KD) på sin blogg när hon skriver att man inte behöver vara expert för att se att husen i Alby (Botkyrka kommun – min anmärkning) är i dåligt skick. Men det märkligaste i denna del är att hon också skriver: ”Det är ju så att man måste undra vilken verklighet vår bostadsminister lever i, när han åker till förorten och ser sig om.”

När blev det klandervärt att bilda sig en uppfattning på plats hur saker och ting förhåller sig?

Om det är på det sättet förtjänar väl jag också kritik redan på förhand nu när jag har bestämt ett möte med Hyresgästföreningen kommande måndag för att få information om Alloktons fastighetsbestånd i Huddinge. Avsikten är också – ve och fasa – att åka till platsen för att se och uppleva hur det ser ut i de aktuella husen och lägenheterna.

Jag vet inte vad Maryam Yazdanfar egentligen vet om näringsverksamhet, men att döma av socialdemokraternas förslag när det gäller ”ROT-verksamheten” i deras budgetmotion undrar man. Det som där kallas för ROT-avdrag eller liknande är snarast en inte närmare preciserad statlig subvention.

Syftet med ROT-avdraget är att skapa fler arbeten och att motverka svartjobb i en sektor där detta har varit vanligt förekommande. När det gäller fastighetsbolag och andra som innehar näringsfastigheter är inte svartjobb ett problem. Den som har en näringsfastighet kan göra avdrag för sina kostnader i rörelsen. Hyresgästen har ju i princip inte något utrymme alls för att anlita hantverkare för åtgärder i den hyrda bostaden.

Seriösa fastighetsägare tar ansvar för sina fastighetsbestånd och vidtar nödvändiga underhållsåtgärder. Det är inte meningen att mindre nogräknade fastighetsägare ska kunna strunta i att underhålla sitt fastighetsbestånd för att sedan använda skattebetalarnas pengar för att få ett nytt och fint fastighetsbestånd. Detta skulle vara statligt finansierad osund konkurrens.

För övrigt är Botkyrka kommun en socialdemokratiskt styrd kommun där ett stort antal miljöpartister lämnade sitt parti i samband med det senaste valet för att i stället bli Allianspolitiker. Skälet var socialdemokraternas ointresse för miljöfrågor och karaktären av betongparti.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar