onsdag 11 november 2009

Gårdagens radiodebatt

Igår eftermiddag var det alltså radiodebatt i Studio Ett kring arv och arvsrätt. Min motdebattör var alltså Robert Östling. Robert föreslog i en artikel i Expressen att – i prinicp – arvsrätten för bröstarvingar ska avskaffas och att det ska vara fritt att testamentera till vem och/eller vad man vill. (För länkar, se bloggposten under denna.)

Östlings argument för att fritt få testamentera var dels att valfriheten idag inskränks för den enskilde att inte få bestämma var arvet ska hamna, samt att nuvarande arvsrätt snarare kan förstärka orättvisor i samhället – genom att barn ärver förmögna föräldrar – än att minska dem.
Mina motargument i debatten var att en helt fri rätt att testamentera skulle innebära att föräldrar i högre grad skulle kunna påverka sina vuxna barns liv (”om du inte gör si eller så, så gör jag dig arvslös”). Ett annat av mina argument är att det faktiskt redan idag är möjligt att testamentera bort sina tillgångar till annan eller annat. Så blir fallet om inte bröstarvingarna väljer att jämka testamentet. Ett tredje arguemt är att särkullbarn skulle riskera att hamna i kläm.

På bouppteckningsenheten i Stockholms tingsrätt sitter en tavla med texten ”När Gud kommer med döden, kommer Djävulen med arvingarna”. Tyvärr är det nog många som upplever det.

Lyssna gärna själv på debatten här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar