tisdag 24 november 2009

En bra måndag

På måndagar försöker vi Moderater som tillhör Stockholms länsbänk att göra kampanj- och studiebesök i länets kommuner. Det kan handla om att göra besöka i olika verksamheter, såväl i välfärdsverksamheter som hos företag. Igår genomförde vi två besök i Huddinge kommun, hos Spendrups Bryggeri i Vårby och KTH Skolan för teknik och hälsa i Flemmingsberg. Båda besöken var mycket intressanta och givande.

Hos Spendrups så inledde vi med en rundvandring i bryggeriet och fick en introduktion till hur Spendrups brygger sitt öl. Vi tittade också på hur läsk tappades upp och förpackades. Efter besöket i bryggeriet, där vi guidades av Marie Ekberg, gick vi över till Spendrups huvudkontor där informationsdirektören Caroline Ekman och Ulf Spendrup höll en genomgång kring företaget och vilka utmaningar som kan skönjas i framtiden. Ett dystert besked var att Spendrups kommer att avveckla verksamheten i Vårby. Det finns i skrivand stund ingen tidplan för detta, det kan - som Ulf Spendrup uttryckte det - ta fyra år eller 14 år. Det är inte fastslaget.

En annan fråga som diskuterades var alkoholskatten. Sverige har i förhållande till många andra länder en mycket hög alkoholskatt, vilket gör att många importerar exempelvis öl genom resor till våra grannländer.

Intressant var också att Ulf Spendrup, åtminstone personligen, var mycket skeptisk till tanken, och förslagen, om gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker.

Längst ner finns några bilder från besöket att titta på.

På eftermiddagen besökte vi KTH Skolan för teknik och hälsa i Flemmingsberg. Enkelt sammanfattat så bedriver skolan forskning och utbildning i gränslandet mellan teknik och hälsa. Konkret tar sig detta i uttryck att det finns ett antal läkare anställda en utbildningsinstutition som i grunden har teknisk inriktning. Just det tvärvetenskapliga betonades av de den grupp forskare och administratörer - Lars Källander, Björn-Erik Erlandsson och Ewa Wigaeus Tornqvist - som tog emot oss.

Forskningen kan exempelvis handla om hur framtidens vård kommer att se ut; vilka roller kommer ingenjörer respektive läkare ha i framtiden. Hur kommer framtidens beslutsstöd för läkare, exempelvis journalerna, var utformade i framtiden? Hur skapar vi arbetsplatser där vi minskar belastnings- och förslitningsskador i framtiden?

I uppdraget ingår också att göra Flemingsberg till ett mer attraktivt område att studera i, samt att kommersialisera en del av de forskarrön och idéer som studenter har. Om detta berättade Tina Karrbom Gustavsson, som är utvecklingsdirektör.

Sammantaget: en intressant och givande dag.


Isabella Jernbeck.
Jag, Ulf Spendrup, Isabella Jernbeck och Marie Ekberg. Längst fram: Eliza Roszkowska Öberg.
Eliza Roszkowska Öberg, med en PET-flaska innan den blåses upp.

Caroline Ekman och Ulf Spendrup.

2 kommentarer:

  1. Hahaha Anti du ser så rolig ut!!

    SvaraRadera
  2. Intressant med det där med framtidens vård. Jag hoppas precis som Lars-Erik Holm generalsekreterare för socialstyrelsen - att det är dags för ett perspektivskifte. Det patogena (att utgå ifrån det sjuka) kan vi inte enbart se till i vår framtida vård.

    Läs gärna om vår salutogena FMS-metod (som vi är ensam om i världen)på min blogg nedan. Där finns referenser etc

    http://fms-gotland.blogspot.com/

    Mvh
    Lennart Bladh
    Svenska Institutet FMS
    www.fms.se

    SvaraRadera