onsdag 4 november 2009

Arvsrätt för sambor

Denna morgon var jag uppe tidigt. Anledningen till detta var att jag skulle debattera arvsrätt för sambor med Josefin Brink (V). Bakgrunden till denna debatt är en artikel som Josefin Brink publicerade i Expressen igår (Låt Millenniumbråket bli sista arvsstriden), med anledning av den infekterade arvstvisten mellan författaren Stieg Larssons å ena sidan sambo och å andra sidan Larssons bror och far.

Josefin Brink vill ändra lagen så att sambor ska få samma arvsrätt på samma sätt som gäller för gifta par. Jag menar att lagen redan ger den möjligheten genom exempelvis en avsiktsförklaring i ett testamente. Ur mitt perspektiv handlar det mer om en informationsfråga - att öka kunskapen om gällande rätt för sambopar - än om lagstiftning.

P1 Morgons påannonsering för inslaget såg ut på följande sätt:
Vem har rätt att ärva?
Arvsstriden efter succeförfattaren Stieg Larssons död 2004 har gjort sambolagstiftningen högaktuell. Stieg Larssons Milleniumtrilogi har efter hans död sålt 20 miljoner exemplar bara i Europa. Men sambon sedan 30 år, Eva Gabrielsson, har inte fått del av försäljningssuccén. Hon lämnades lottlös på grund av att de båda aldrig gifte sig eller skrev nåt testamente. Hör Eva Gabrielsson berättelse och hör Josefin Brink, vänsterpartist som vill ändra på sambolagstiftningen debattera mot Anti Avsan, moderat i civilutskottet.
Om du vill lyssna på diskussionen kan du göra det genom att klicka här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar