söndag 3 juli 2011

Statligt knark är också knark

Rubriken på blogginlägget är också rubriken på en utredning som KRIS (Kriminellas revansch i samhället) ska presentera i Almedalen i morgon.

Som en förpresentation av utredningen nämner KRIS att en av de senaste trenderna på missbruksområdet är att knarka Subutex. Man upplyser också om att den som påstår att man inte kan knarka "läkemedlet" Subutex vet inte vad han eller hon talar om.

Subutex har blivit en drog som alla andra men med en viktig skillnad. Det är staten, via landstingen, som förser knarkarna med knarket. Missbruksutredningen vill utöka förskrivningen av Subutex och hävdar att det så kallade läckaget från landstingens Subutexprogram är marginellt. Detta är enligt KRIS helt fel.

KRIS har intervjuat unga människor som deltar i deras verksamhet. De berättar att de har köpt sina Subutextabletter av "kompisar" som är inskrivna i landstingens program. Tabletterna löser de upp, direkt i pumpen, och injicerar. "Kompisarna" får ofta 3-8 tabletter av landstinget, för att de ska kunna klara sitt eget beroende under en eller par dagar, men de säljer merparten med så god förtjänst att de kan sidomissbruka exempelvis heroin. I en av Sveriges tio största städer säger flera missbrukare att det är slut på heroin eftersom det jämförelsevis billiga och tillgängliga Subutexet tagit över marknaden. Enligt KRIS är Subutex därutöver mer beroendeframkallande än till och med heroin.

Som engagerad politiker med 30 års erfarenhet från rättsväsendet, först som polis och sedan som domare, tycker jag att den liberalisering av synen på narkotika som är på väg att få genomslag i Sverige är bedrövlig av flera olika skäl. Här tänker jag inte bara på den legala förskrivningen av olika narkotiska preparat utan också på att sprutbytesprogram håller på att få fäste på flera ställen i Sverige och att det därutöver också hörs exempel på förslag om vad som borde göras för att komma till rätta med (vad man tror) olika problem i samband med narkotikamissbruk.

Personer med bestämda uppfattningar om hur bra liberaliseringen är vet ofta mycket lite om hur verkligheten ser ut för dem som sitter fast i missbruksträsket, vilket för övrigt numera (om man nu ska tro KRIS - vilket man nog ska göra) åtminstone delvis är ett resultat av offentliga åtgärder såsom Subutexprogrammen.

KRIS vädjar till alla politiker att säga nej till missbruksutredningens förslag och avslutar med orden "Vi vet vad vi talar om".

Här finns en länk till KRIS hemsida.

2 kommentarer:

  1. Att lyssna för mycket och ta råd ifrån KRIS är som att lyssna och ta råd ifrån sin hund. KRIS vill nå "kändisskap" (och där har dom också lyckats) in till vilket pris som helst och att dem fortfarande ser ut och agerar som ligister förvånar inte direkt (senast störningar av meningsmotståndares seminarier och dylika aktiviteter).

    SvaraRadera
  2. KRIS liksom många andra missar dock att titta på konsekvenserna ur ett systemperspektiv. Om man även väger in det lidande som produktion och smuggling av heroin innebär blir det lättare att se att Subutex kan vara effektivt för att minska lidandet.

    Det bör rimligen också vara en mindre belastning för samhället om en missbrukare kan behandlas för sitt missbruk och inte dessutom sitter fast i rättsväsendet på grund av drogrelaterad brottslighet, lider av missbrukarrelaterade sjukdomar eller hinner dö på grund av överdoser eller dåligt knark.

    Alla är överens om att vara drogfri är slutmålet, men det finns olika vägar dit. Det är dags för ett helhetstänk runt drogproblematiken som även inkluderar övriga delar av systemet.

    SvaraRadera