söndag 3 oktober 2010

Moderaterna - det enda arbetarpartiet!

Dagens Industri hade i går, den 2 oktober, en intressant artikel som grundas på Sveriges Televisions vallokalsundersökning (Valus). Artikeln handlar om att Socialdemokraterna har utvecklats till något man skulle kunna kalla för nya arbetar-inte-partiet.

Ett av de mest uppseendeväckande resultaten i undersökningen visar att Socialdemokraterna, som fick drygt 30 procent av rösterna, bara fick 22 procent av de förvärvsarbetandes röster. Ett sådant resultat visar att de som ska bidra till att bygga och trygga framtidens välfärd inte tror på socialdemokratin.

Enligt artikeln framstår Socialdemokraterna som ett parti för förtidspensionerade, arbetslösa och studerande när man ser Valus siffror. Inte nog med att förvärvsarbetande, tjänstemän och företagare var klart underrepresenterade bland väljarna röstade inte heller mer än varannan LO-medlem på Socialdemokraterna. 16 procent av LO-medlemmarna valde Moderaterna trots det starka bandet till socialdemokratin. Det var för övrigt inte så länge sedan kollektivanslutningen av LO-medlemmar till Socialdemokraterna upphörde.

34 procent av de privatanställda röstade på Moderaterna och 23 procent på Socialdemokraterna. Bland offentliganställda var proportionerna omvända. Dessa siffror visar sammantaget att det gamla socialdemokratiska industriarbetarpartiet har förvandlats till något helt annat än vad man var en gång i tiden och är samtidigt en bekräftelse på att Moderaterna inte bara är det nya utan också det enda arbetarpartiet.

Socialdemokraterna gick till val på att höja skatten för dem som arbetar, vilket jag tycker framstår som valhänt och otidsenligt. Moderna människor vill rimligen kunna försörja sig själva och göra sina egna val i stället för att stå med mössan i hand och bocka för politiker på samma sätt som man bockade för brukspatroner förr i tiden.

Inte heller pensionärerna trodde på de rödgröna. 53 procent valde Alliansen enligt Valu.

Slutligen kan kan jag inte avstå en reflektion. Vilken färg blir resultatet om man rör ihop rött och grönt? Försök själva och se - det blir brunt. Om socialdemokraten Kent Härstedt låter sig väljas till talman med hjälp av Sverigedemokraternas röster kan man verkligen säga att hela oppositionen blir brun.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar