tisdag 6 oktober 2009

Beskatta Sverige kvar i krisen

Tidigare i eftermiddags var jag och lyssnade på statssekreteraren på Finansdepartementet, Hans Lindblad, som gick igenom den spretiga oppositionens olika budgetar. Det var en intressant genomgång.

Budgetarna spretar åt olika håll och en av mycket få gemensamma nämnare är att alla budgetarna är dåliga för Sverige. Man kan konstatera att oppositionens politik leder till lägre disponibla inkomster, högre kostnader och mindre marginaler för merparten av Sveriges befolkning, företag, kommuner och landsting.

Sammantaget kommer höjda skatter på arbete och försvagad arbetslinje innebära ungefär 10 000 färre jobb. Effekten av det försämrade företagsklimatet och att det blir dyrare att anställa innebär ungefär 30 000 färre jobb.

Oppositionen vill i olika grad avskaffa jobbskatteavdraget, antingen i delvis eller helt. Effekten av detta blir att man höjer skatterna för dem med lägst inkomster.

I det virrvarr av förslag av höjda skatter och bidrag som oppositionen leverar finns det några lika intressanta som oroande delar att lyfta fram.

Över en mandatperiod förlorar ett vårdbiträde knappt 11 000 kronor i disponibel inkomst med Socialdemokraternas skattepolitik. Med Vänsterpartiets skattepolitik blir förlusten drygt 70 000 kronor.

Effekten för en normalfamilj där jobbskatteavdraget tas bort, sänkta brytpunkter för statlig inkomstskatt och återinförd fastighetsskatt är tuff. Nota: 6 000 kr per år i ökade skatter, för det socialdemokratiska förslaget. Mycket pengar kan tyckas men det är ändå goda nyheter jämfört med den nota som Lars Ohly lämnar till samma familj: 38 000 kronor per år.

Oppositionen vill göra det dyrare att anställa ungdomar genom att ta bort halveringen av socialförsäkringsavgiften. Detta i en tid när många unga har det svårt på arbetsmarknaden.

Ovanstående är bara tre exempel på försämringar. Det finns ytterligare att ta av.

Ohly-effekten i den Socialdemokratiska budgeten är påtaglig. Med hårt politiskt arbete kan vi få det att förbli dåliga effekter i en motion, inte dåliga effekter i vanliga människors plånböcker.

1 kommentar:

  1. Tror Du själv på det Du sitter o propagerar för ?

    Mig veterligt Är det Vi låginkomsttagare som alltid få ta smällen. Skattesänkningen är INTE för oss vanliga inom vården med ca 20000 kr i grundlön.

    SvaraRadera