måndag 20 september 2010

Eftervalsreflektioner

Först av allt så vill jag tacka för det förtroende som Moderaterna, och jag själv, fått i valet. Det känns väldigt hedrande, roligt och inspirerande.

Jag tänkte inleda med några lokala reflektioner kring Moderaternas resultat i Huddinge. I riksdagsvalet ökade Moderaterna sin andel i Huddinge från drygt 35 procent från valet 2006 till årets dryga 38 procent. I kommunen ökar vi från 30 procent 2006 till nära 34 procent i årets val. Dessa siffror är på många sätt fantastiska, inte minst givet att vi i Huddinge har flera tunga miljonprogramsområden som traditionellt sett inte tillhör Moderaternas starka fästen.

En annan reflektion är att Huddinge kommun, på riksplanet, kan bli näst största ”Moderat-kommun” i Stockholms län. Huddinge har exempelvis, på riksplanet, gått om ett starkt moderatfäste som Solna i procent. I Stockholms län gick, förutom Huddinge, också Haninge och Nynäshamn framåt på riksplanet.

Det går givetvis inte att komma runt det faktum att Sverigedemokraterna kom in i riksdagen, vilket inte alls känns bra. Lars Ohly försökte under SVT:s valvaka lägga skulden på Alliansen att Sverigedemokraterna kom in i riksdagen. Det är en hypotes som slår tillbaka mot Ohly själv. Lars Ohly och hans parti har stött Socialdemokratiska regeringar som byggt upp de integrationssystem som inte fungerat. Det har inte funnits någon arbetslinje i integrationspolitiken, något som Alliansen tagit steg för att förändra. Den socialdemokratiska integrationspolitiken har, med Vänsterpartiets stöd, lett till att människor med annan etnisk bakgrund hamnat utanför. Om Ohly menar att han är utan skuld så är han helt fel ute.

Det är också glädjande att den typ av kampanj som Socialdemokraterna i Huddinge ägnat sig åt inte har betalat sig. Det har tidigare förekommit uppgifter om fusk. Om detta ärende får någon uppföljning återstår att se. Men det finns ytterligare exempel. Igår mötte jag ungdomar som var på väg till röstlokalen för att rösta. De hade av en socialdemokratisk företrädare fått veta att deras löner skulle bli halverade om Alliansregeringen skulle sitta kvar. Man tar sig för pannan.

Ett par andra tvivelaktiga metoder har också förekommit. En är att Socialdemokraterna bussat folk från olika områden till röstlokaler. Det har också förekommit förklistrade kuvert med förkryssade valsedlar.

Tills vidare får vi avvakta vad som händer. När detta skrivs har Fredrik Reinfeldt meddelat att han kommer att kontakta Miljöpartiet för förhandlingar och Miljöpartiet deklarerade i sin tur på en presskonferens att de inte kommer att utgöra ett stödparti för Alliansen.

1 kommentar:

  1. Jag har fler exempel på röstfusk, även om det hör till det förflutna nu och jag själv har inte velat visa upp det i ljuset innan valet; jag vet säkert att en (S)-representant lovat gratis kollektivtrafik. Jag har också fått höra att man lovar att äldreomsorgspersonalen ska bli av med jobbet om Alliansen vinner. För att inte tala om att socialbidragen ska försvinna ;-)

    Så visst är det skönt att detta INTE har gett utdelning!

    SvaraRadera