onsdag 12 augusti 2009

Skolbrand i Södertälje


Foto: Janerik Henriksson /Scanpix

Jag har suttit som ledamot i förbundsdirektionen för Södertörns Brandförsvarsförbund under ganska många år nu. Under detta år är jag ordförande i förbundet (liksom under en tidigare period).

Södertälje kommun är en del av vårt förbundsområde och i går brann det åter i Södertälje. Denna gång var det en brand i Hovsjöskolan. Klockan 18:54 i går finns det noterat i brandförsvarets händelserapport att det är brand i skolan. Brandutvecklingen blev därefter sådan att hela skolan riskerade att brinna ned till grunden.

Att vår räddningstjänstorganisation ligger i framkant på olika områden bekräftas ofta på olika sätt och jag tror nog att detta delvis också var anledningen till att i vart fall delar av skolan räddades. Skälet var att man gjorde precis som vid något tillfälle tidigare - använde sig av en mindre konventionell lösning, nämligen brandgata genom byggnad. Att förstöra viss egendom för att kunna rädda egendom kan verka som ett knepigt beslut att fatta. I detta fall fungerade det åter igen.

Här finns en länk till förbundets pressmeddelande.

DN har två artiklar om branden. Här är den första och här är den andra.

Här finns SvD:s artikel om skolbranden.

Aftonbladet har ett kommenterat filmklipp från brandplatsen som du kan se här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar