måndag 28 april 2008

Ekonomiska övergrepp mot barn

Det finns föräldrar som försvårar sitt eller sina barns inträde i vuxenlivet väsentligt. De gör detta genom att ingå avtal i barnets namn och sedan missköter föräldern dessa åtaganden. Detta innebär att barnen inleder sitt vuxenliv med ett skuldberg som någon annan skapat. Regeringen har nu tagit initiativ till lagstiftning som sätter stopp för dessa ekonomiska övergrepp mot barn.

Tidningen City publicerar idag (28/4 -08) en insändare jag skrivit om detta problem. Jag återger insändaren i dess helhet nedan.

Barn ska inte kunna bli skuldsatta av föräldrar
Det finns ungdomar som möts av ett inkassokrav i brevlådan när de fyller 18 år. Att inleda sitt vuxenliv med ett skuldberg som någon eller några av föräldrarna har skapat innebär stora bekymmer och många gånger betydande svårigheter för den som exempelvis ska ta ett lån, teckna sitt första hyreskontrakt eller sitt första telefonabonnemang.

För att sätta stopp för dessa ekonomiska övergrepp och för att ge barnen bättre skydd föreslår regeringen att föräldrar inte ska kunna ingå avtal för sina barns räkning utan att kommunens överförmyndare godkänner avtalet.

Efter att riksdagen har tagit ställning till förslaget kan reglerna börja gälla från och med första januari nästa år.

ANTI AVSAN
Riksdagsledamot, m, Stockholms län

1 kommentar:

  1. Det finns en stor del äldre i Sverige,som blir skulsatta av sina närstående .Äldre som utsätts för ekonomiska övergrepp,samt psykiska övergrepp som hot och skrämsel om de talar om sin situation så ser vardagen ut för många äldre i Sverige .Äldre som inte haft tillgång till sin pension på åratal.

    SvaraRadera