fredag 20 augusti 2010

Ohly vill höja skatten

Betyder det att man också drar tillbaka en del av jobbskatteavdraget, i stället för att sänka skatten för pensionärerna?
– Ja, att man får en lika beskattning kan ju ske på två sätt. Men vi har sagt att det i huvudsak kommer att handla om sänkta skatter.
Du tycker att en del av det ska åstadkommas genom en skattehöjning?
– Ja. ”I huvudsak” innebär ju det, och det är vi överens om. En del, och hur stor den delen är, det får vi återkomma till.

Så svarar Lars Ohly idag i en intervju i Svenska Dagbladet om hur beskattningen av pensionärer och löntagare ska jämnas ut. Ohlys recept är alltså att det ska bli mindre lönsamt att arbeta igen. Hur detta ska skapa fler jobb – och därmed trygga framtida pensioner – är lite oklart. Det är i alla fall ingenting som Ohly väljer att förklara.

Många väljare blev nog lite förvånade eftersom Mona Sahlins besked hittills har varit att lika beskattning ska nås via sänkta skatter för pensionärerna. Nu lämnar Ohly alltså andra besked.

Moderaterna, och Alliansen har hittills sänkt skatterna två gånger under mandatperioden. En tredje skattesänkning träder i kraft vid årsskiftet. De tre sänkningarna motsvarar drygt tio miljarder kronor i statsbudgeten. En pensionär med 150 000 kronor i inkomst får behålla 4 900 – 5 800 kronor mer varje år, beroende på var i landet man bor, tack vare skattesänkningarna.

Jobbskatteavdragen, som Ohly vill minska på, gör det mer lönsamt att arbeta. Detta gör att det skapas fler jobb i Sverige. Att fler arbetar är utan tvekan det allra viktigaste för att säkra framtida pensioner.

1 kommentar:

  1. Vänstern förnekar sig aldrig så det är väl inte alls konstigt att Ohly vill höja skatten.För honom är välfärd lika med att staten kontrollerar det mesta av allas levnadsvillkor och de sätter ribban på hur mycket som kan anses rimligt. Det blir ett mycket mindre spann mellan rik och fattig och det låter ju bra om man är fattig. Tyvärr glömmer man bort att välfärd kräver att någon ska betala den och försvinner morötterna vilket det tyvärr gör i en socialistisk stat så försvinner alla incitament att arbeta det där lilla extra som ofta krävs för att få ett företag att gå runt mm. Mindre pengar totalt i omlopp som påverkar välfärden och gör i praktiken alla fattigare. Har försökt förklara detta för mina röda vänner, men det verkar inte gå hem.

    SvaraRadera