onsdag 2 december 2009

Sänkt skatt

Idag har vi röstat igenom sänkt skatt både för dem som arbetar för pensionärer. Läs mer på riksdagens webbplats (1, 2). Eller exempelvis Sofia Arkelstens bloggpost.

1 kommentar:

 1. Hej!

  Tyvärr har många av våra politiker helt tappat kontakt med den "riktiga" verkligheten. Med den "riktiga" verkligheten så menar jag den verklighet som många nyutexaminerade och relativt nyutexaminerade arbetslösa akademiker lever i.

  Vi som är mycket aktiva med att söka jobb, men som konstant sorteras bort överallt på arbetsmarknaden, får inte del av någonting. Vi kastas ut ur samhället och osynliggörs, trakasseras, förtalas, och utsätts för smädande och kränkande kommentarer.

  Ni har verkligen ingen aning om hur det känns att hela tiden utsättas för nedlåtande och kränkande kommentarer från alla håll i samhället. Det som är förbjudet i lagen, nämligen attack på person ära och heder.

  Att motarbetas när man söker jobb, att oavsätt hur bra man gör sin ansökan så spelar det ingen roll, för vi sorteras bort först av alla hos alla arbetsgivare över hela Sverige. Att vi dessutom investerat i en högre utbildning, ja det bestraffas vi för genom det borttagna studerandevillkoret.

  Det är inte så att bara för att man söker jobb så är man garanterad jobb. Moderaterna har inte fattat hur det hänger ihop. Jag säger detta därför att Moderaterna sitter i regeringen, vilket inte oppositionen gör. (S) har inget ansvar för det borttagna studerandevillkoret eller dess konsekvenser. Regeringen har ensamt ansvaret, och försök inte smita från ansvaret.

  Att det är just samhällsvetare(teoretiker) med examen inom statsvetenskap, freds- och konfliktvetenskap, sociologi, medie- och kommunikationsvetenskap och systemvetenskap som drabbas extra hårt beror på att dels är det mycket högre arbetslöshet bland dessa än snittet för Sverige. Arbetslösheten börjar på 25% och går uppåt. Bland vissa av dessa är arbetslösheten närmare 70%.

  Det beror dels så klart på att samverkan är dålig mellan dessa utbildningar och arbetsmarknaden/näringslivet, men det beror också på värnandet av den akademiska friheten i Sverige.

  Då jag själv har examen i statsvetenskap, men även studerat och blivit examinerad i Omvärldsanalys, så har jag ägnat en del tid till att samla in information och analysera hur man jobbat med det här i vår omvärld.

  Det som är intressant att konstatera är att det är stora skillnader mellan Sverige/EU och Amerika/Kanada. Den stora skillnaden ligger i att i Amerika/Kanada så är inte den "akademiska friheten" inte en GUD som inte får ifrågasättas.

  Man har istället satt fokus på samverkan och partnerskap mellan Akademi och verklighet.

  De har något mycket spännande som heter University-Community Partnerships som gör att de i princip helt undvikar akademikerarbetslöshet. Du kan läsa om detta på Google genom att söka på ordet "University-Community Partnerships".

  Detta borde vi satsa på också i Sverige, för på så vis kan vi komma tillrätta med mycket om den idag väldigt utbredda akademikerarbetslösheten, så det åtminstone inte går så här med kommande kullar som utexamineras.

  SvaraRadera