tisdag 28 oktober 2008

På besök i Nykvarn

På måndagar åker vi moderatledamöter från Stockholms län ut på kampanjbesök. Det innebär att vi besöker kommuner i Stockholms län och besöker verksamheter och ibland också kampanjar i anslutning till något centrum eller annan knutpunkt.

Igår hade turen kommit till Nykvarns kommun. Förutom undertecknad deltog också mina riksdagskollegor Karl Sigfrid och Göran Pettersson. Tack vare Effe Östman, gruppledare för moderaterna i Nykvarn, så blev programmet mycket intressant.

Dagen inleddes i kommunhuset där Effe Östman tillsammans med Lembit Vilidu höll en kort genomgång om Nykvarns kommun.

Efter genomgången satte vi oss i bilarna och åkte ner till Alcro-Beckers färgfabrik. Där mötte produktionschefen och distributionschefen upp och berättade om företaget. Vi fick också gå runt i fabriken och se hur produktionen går till och vi fick också se hur företagets interna logistik och lagerhållning fungerar.

Utöver att företaget har en stark ställning på marknaden, även i dåliga tider, så arbetar man ambitiöst med att minska miljöpåverkan. Konkret innebär det bland annat att man i allt högre grad arbetar med vattenbaserade färger. Alcro-Beckers flyttade produktionen från Lövön i Stockholm till Nykvarn i våras. Flytten i sig har också inneburit färre transporter minskade utsläpp av koldixid. Detta beror på att produktion och lager numer ligger på samma ställe. Förut tillverkades färgen på Lövön, transporterades därefter till Nykvarn för att sedan – i många fall – transporteras tillbaka till Stockholm.

Lunchen intogs hos Årets företagare 2008 i Nykvarns kommun, Alla tiders matlagare. Vi hann också med en stunds samtal om hur det är att vara småföretagare.

Dagen avslutades med ett besök hos Volkswagen Logistics. Volkswagen Logistics är lager för VAG:s bilar på marknaderna Sverige, Finland och de baltiska staterna. Lagret är en stor nyetablering i Nykvarns kommun. Intressant med anläggningen är att mycket av godset går på järnväg. Kommunen bidrog ekonomiskt till att spåren kom på plats och enligt Effe Östman så får Nykvarn tillbaka pengarna med råge.

För min del var det en intressant och givande dag. Jag vill rikta ett speciellt tack till Effe Östman som hjälpte till så att verksamhetsbesöken kom till stånd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar