Signaturen ”Donsan” har i en kommentar tagit upp olika frågor i anslutning till mitt blogginlägg om den debatt som ägde rum på Tekniska museet i onsdags (den 11 mars).
Som svar på den kommentaren finns det skäl att påpeka följande.
Grunden för det skydd som immaterialrätten ges hos oss i Sverige är internationella konventioner, rättsakter på europanivå och vår egen nationella lagstiftning.
Huruvida någon anser att man fritt ska få tillägna sig sådant som upphovsmän har skapat är ytterst en moralfråga eller om man så vill en värderingsfråga. Historiskt sett har dock en stor majoritet av svenska folket ansett att upphovsrätten är värd att skydda.
Om man tycker att spelplanen har ändrats i och med Internets tillblivelse och utveckling så anser jag att man inte har helhetsbilden klar för sig. Lagstiftningen är teknikneutral och måste så vara. En jämförelse skulle kunna vara att man får stjäla på vissa platser men inte på andra, vilket skulle vara en enligt min mening fullständigt orimlig inställning. I vissa vänsterkretsar har denna typ av synsätt funnits redan tidigare. Det synsättet har kommit till uttryck genom uttalanden om att stöld skulle vara ett sätt att utjämna inkomstskillnader och kunna vara acceptabelt så länge stölden "inte drabbar någon fattig".
Om det nu skulle vara så att det är positivt att få fri tillgång, exempelvis till musikaliska verk, så kan ju den upphovsman som anser att det förhåller sig så låta andra få fri tillgång till sina verk. Om detta skulle bli den nya förhärskande uppfattningen bland upphovsmännen så skulle ju förändringen till fri tillgång till andras verk åtminstone ske över tiden.
Det är vi i Sverige som styr vår nationella lagstiftning. Trots detta är vi bundna av de nationella förpliktelser vi har åtagit oss genom multilaterala överenskommelser men också av Europakonventionen om de grundläggande mänskliga fri- och rättigheterna och sanktionsdirektivet. Sverige har en skyldighet att implementera sanktionsdirektivet liksom alla andra EG-direktiv. Sveriges senfärdighet med detta har kritiserats.