För lite drygt en vecka sedan medverkade jag i ett seminarium under Almedalsveckan som handlade om whistleblowers, svartarbete, byggfusk, arbetsmiljöslarv och korruption. Under seminariet diskuterades de uppgifter som presenterats i en rapport som bygger på en ny undersökning som gjorts i samband med årets Byggchefsbarometer. Här finns en länk med fakta om Byggchefsbarometern.
Seminariet beskrevs på följande sätt: Vi vet att var tionde byggchef har varit rädd för att förlora jobbet om de har uppmärksammat missförhållanden eller oetiskt beteende på arbetsplatsen. Det resultatet ser vi i årets Byggchefsbarometer som har besvarats av 2515 byggchefer. Men vad är sant och vad är falskt om svensk byggbransch?
Välkommen till en debatt om etiken i den svenska byggbranschen. Vår debatt har rubriken ”Visslan eller gisslan – finns det whistleblowers i byggbranschen?” I panelen finns:
• Anti Avsan – riksdagsledamot (m), Civilutskottet
• Leif Kåvestad – whistleblower
• Claes Sandgren – professor i civilrätt
• Jessica Stålhammar – advokat och arbetsrättsspecialist
• Sophie Thörne – arbetsrättschef på SKL
• Catharina Holmström – vd för Sawi Byggnads AB
• Tomas Carlsson – vd NCC Construction Sverige AB
• Åsa Söderström Jerring – ordförande i Samhällsbyggnadssektorns etiska råd
• Lars Bergqvist – ordförande i Byggcheferna
SvT skrev om detta att en ny undersökning visade på ett ”Utbrett fusk i byggbranschen” med tillägget att ”Mygel och mutförsök är vardagsmat inom byggbranschen. Det visar en ny stor undersökning som presenteras i dag och som Rapport tagit del av.”
Här finns en länk till SvT:s nyhetssida.
Nyhetsprogrammet Studio Ett hade samma dag också ett nästan 10 minuter långt inslag om uppgifterna i undersökningen. Man hade satt följande rubrik på inslaget: ”Svartjobb och korruption är vanligt byggbranschen” och en påannonsering som löd: ”I en enkät säger över 60 procent av byggcheferna att leverantörer erbjuder tjänster eller produkter för att få kontrakt. Det finns en gråzon. Hur ska man se på bjudresor innan affären gått i hamn? Och var hamnar Sverige i ett internationellt perspektiv när det gäller korruption?”
Här finns en länk till Sveriges Radios hemsida. Klicka på länken under artikeln för att höra på radioprogrammet.
Seminariet i sin helhet finns inspelat av TV Almedalen och kan ses här. Seminariet var uppdelat i tre delar. Jag medverkade i två av dessa tre delar. Mitt första inlägg kommer 37.07 in i programmet.
Jag har för egen del en förhållandevis god insikt om hur det kan se ut - också i förhållandevis allvarliga fall - eftersom jag som yrkesverksam domare har dömt i ekobrottsmål med anknytning till byggbranschen men jag har också dömt personer för bestickning. Min avsikt är att åtekomma med några kommentarer till vissa frågor som berördes under seminariet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar