Efter händelserna i Norge uppstod det på flera håll diskussioner om Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt hade gjort det som borde göras, hade sagt det som borde sägas och synts tillräckligt mycket. Bland andra hade DN:s Peter Wolodarski långtgående synpunkter i detta avseende.
När det gäller statsministerns agerande så anser jag för det första att det inte råder någon tvekan om att Sverige på alla sätt ville bistå Norge. Att sträcka ut Sveriges hjälpande och tröstande hand var också det första som statsminister Fredrik Reinfeldt gjorde förra fredagen då han förutom att tala med Norges statsminister Jens Stoltenberg också skickade ett kondoleansbrev å hela regeringens vägnar samt uttryckte Sveriges stöd och deltagande i ett uttalande.
Bara minuter efter explosionen i Oslo informerade regeringens kriskansli statsministern om det inträffade. Krishanteringsarbetet hade då redan inletts och nödvändiga möten ägde rum efter någon timme. Därefter följde regeringen utvecklingen noga. Statsministern talade med Jens Stoltenberg flera gånger och Carl Bildt, Sten Tolgfors, Beatrice Ask och andra statsråd hade kontakt med sina norska kollegor varvid de också erbjöd vår hjälp och framförde vårt deltagande.
För att visa att vi delar Norges sorg flaggade regeringskansliet på halv stång under tre dagar.
Under en presskonferens i lördags förmiddag (förra veckan) uttryckte statsministern sina och hela regeringens känslor kring det inträffade för svenska folket. Presskonferensen hölls bara timmar efter Jens Stoltenbergs egna presskonferens.
Statsministern var redo att resa till Oslo för att närvara vid den minnesgudstjänst som ägde rum i Oslo domkyrka på lördagen, men från norskt håll avbad man sig utländska gäster eftersom det skulle medföra stora extra ansträngningar vad gällde exempelvis säkerheten.
Under söndagen (förra veckan) hölls även en minnesgudstjänst för offren i norska kyrkan i Stockholm och kronprinsessan Victoria, prins Daniel och fem ministrar, bland andra justitieminister Beatrice Ask och socialminister Göran Hägglund, deltog.
I Norge iakttog man under måndagen en tyst minut. För att visa Sveriges varma deltagande rekommenderade regeringen det svenska folket att brett ansluta. Talmannen uppmanade också riksdagledamöterna till en tyst minut. Måndagskvällens nyhetssändningar visade att på väldigt många håll i Sverige avstannade all verksamhet för att hedra och minnas offren. Bilderna av ett samlat Sverige som tillsammans med våra grannar hedrade och mindes offren visar på en enorm sammanhållning.
Nu när det har gått drygt en vecka från de fruktansvärda händelserna - och allt har fått sjunka in något - varstår många frågor, tankar och kanske en känsla av overklighet. Det är fortfarande många som söker svar och förklaringar. Många som funderar och som känner med våra grannars smärta. Statsministern skrev om alla dessa känslor på Brännpunkt i Svenska Dagbladet. Han skrev om att vi i de svåraste av prövningar måste visa på den styrka som finns i vårt öppna och fria samhälle. Om att svaret på hot mot vår frihet och demokrati alltid måste vara mer frihet och demokrati och att vi ska möta intoleransen med sammanhållning, respekt och kärlek. Tillsammans visar vi att vi respekterar varje människa och alla likas värde, att vi står upp för demokratin och öppenheten och att vi är rädda om varandra. Så hjälper och stöttar vi också våra norska grannar i deras sorg och smärta.
Här finns statsminsterns Brännpunktsartikel.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar